Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Novice in obvestila Tekoče novice in objave dogodkov - OZVVS Velenje

Izjava predsenikov veteranskih organizacij ZVVS Ladislava Lipiča in ZPVD SEVER dr. Tomaža Časa

0 Komentarji
1758
25 maj 2016

Spoštovani,

Vojni veterani, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever smo ponovno soočeni z nerazumljivimi predlogi, mnenji in komentarji, kateri se nanašajo na obdobje osamosvojitve in še posebej na čas, ko smo z orožjem v rokah branili samostojnost Republike Slovenije. Kot je že običaj, je vsako leto poskrbljeno, da se v majsko-junijskih dneh, ko bi se s ponosom morali spominjati zgodovinskih dosežkov slovenskega naroda, pojavijo eni in isti heroji, legende in ikone in poslušamo laži in prikazovanje prikrojenih informacij. Še posebej sta izpostavljena dva dogodka in sicer poskus odvzema orožja Teritorialne obrambe (TO) ter čas nastanka Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ). Ne ponavljajmo ampak zapišimo: TO ni bila nikoli razorožena in MSNZ ni bila ustanovljena 17. maja 1990. Zapišimo pa tudi, da so razorožitev TO preprečili zavedni pripadniki TO in druge, zaupanja vredne osebe, kakor tudi to, da je ta poskus razorožitve sprožil proces rojevanja tajne vojaško organizirane organizacije, ki je bila šele v naslednjih mesecih preimenovana v MSNZ. Enote TO so bile v tem kratkem obdobju poimenovane kot enote NZ (narodne zaščite), pa še to ne v vseh pokrajinah (na Dolenjskem so ostale »enote TO«). Tisto, kar je potrebno poudariti pa je, da so njeni člani-tako v TO kot v milici-pri organizaciji in delovanju te vojaško-varnostne operacije opravili pomembno in junaško delo, saj so v času, ko še ni bilo slovenskega Republiškega štaba za TO (RŠTO) uspeli organizirati in voditi enote TO tako, da so bile pripravljene tudi na oborožen odpor zoper JLA. Nobena kasnejša dejanja posameznikov tega dejstva iz tistega časa ne morejo spremeniti. In za vsa ta dejanja so prejeli številna simbolna in materialna priznanja.

Najnovejša manipulacija je zapis na Nova24, kjer zapišejo, da so ovadbo zoper Kučana podali veterani vojne za Slovenijo. Ni res! Ovadbo so bodali člani Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki ni veteranska organizacija, ampak podaljšek politične stranke SDS. Res pa je, da so v njej tudi nekateri vojni veterani, katerim so takšna ponarejanja in manipulacije zelo blizu. 

Vojni veterani 91 ne pristajamo na takšne postopke in na prikrojevanje zgodovine in kot naš odgovor je organiziranje in izvedba posvetov o »Vlogi TO v procesu osamosvajanja«. Ne pristajamo na sovražni govor, na blatenje posameznikov, na grožnje in lastninjenje zaslug osamosvojitve. Zato vas, gospodje vidni osamosvojitelji pozivamo: dovolite in omogočite slovenskemu narodu, da zaživi mirno in ustvarjalno življenje in ga ne obremenjujte z vašimi političnimi in še kakšnimi drugimi ambicijami!

Ta poziv velja tudi predsedniku Republike Slovenije, ki po 25. letih velikodušno ponuja visoka državna odlikovanja posameznikom in enotam za njihov  prispevek v vojni za Slovenijo. Pripadniki TO in slovenske policije smo prejeli najvišje priznanje, katerega lahko sprejme kdorkoli, ki je razumen-to pa je priznanje in hvaležnost slovenskega naroda! V tej izjavi navedena dejstva so razlogi, da kljub prijaznemu pozivu predstavnika Urada predsednika RS predlogov za odlikovanja posameznikom ali enotam iz vrst TO in milice, ne bomo posredovali.

S spoštovanjem.

Ladislav Lipič
predsednik ZVVS

dr. Tomaž Čas                                                                       
predsednik ZPVD Sever


Številka: ZVVS-109/2016
Datum:   20.5.2016

0.0
Zadnja posodobitev: sreda 25 maj 2016 06:08
Sorodne Novice: Čestitka predsednika ZVVS Izjava predsednika ZVVS Poročilo o skupščini OZVVS Velenje z dne 22. 3. 2024 Vabljeni na redni letni zbor OZVVS Velenje 2024 Razpis za 21. prvenstvo ZVVS v smučanju in streljanju z MK-puško na Golteh Predsednika veteranskih organizacij ZVVS in ZPVD Sever o stavkah, ki pretresajo Slovenijo Dan suverenosti - vabljeni na srečanje veteranskih organizacij Svečana akademija ob 30 letnici ZVVS 7. družabno in stanovsko srečanje praporščakov ZVVS NAVODILO za organizacijo pomoči v poplavah prizadetim vojnim veteranom, članom ZVVS in ostalim oškod
izjava za javnost

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

logo_ozvvsv
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje
Kopališka c. 3, Velenje
041 635 006
MOVelenje
Program dela OZVVS Velenje v letu 2024 delno financirata Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
Foto galerija

Foto galerija

Vstopi
Video galerija

Video galerija

Vstopi
ČLAN
Včlani se v OZVVS Velenje

Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!