Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Novice in obvestila Tekoče novice in objave dogodkov - OZVVS Velenje

Odkritje spominskega obeležja na Premogovniku Velenje

0 Komentarji
1689
11 feb 2015

V skladu s sklepom predsedstva OZVVS Velenje in nadaljevanjem tradicije veteranskega poslanstva smo v torek, 10.2.2015 ob 13. 00 uri odkrili spominsko obeležje na Premogovniku Velenje. Pobuda je bila od odgovornih ljudi v Premogovniku Velenje z veseljem sprejeta, kar je bilo čutiti tudi ob sami prireditvi oz. otvoritvi. V letih 1990/1991 je Premogovnik Velenje sprejel pobudo o hrambi orožja TO od takratnega 89. OŠTO Velenje, kljub ukazu o predaji orožja v skladišča JLA. S tem orožjem se je v osamosvojitveni vojni za SLO 1991 delno oborožilo 11 bojnih enot, ki so delovale na širšem območju Savinjsko-šaleške regije in drugod. Prireditve so se udeležili tudi nekateri izvajalci te akcije, ki so takrat pri hrambi orožja sodelovali Druks Franc in drugi… Spominsko obeležje je nameščeno na stebru avle Upravne stavbe Premogovnika Velenje in je kot takšno vidno vsem, ki v njo vstopajo.

Prireditev je pričel povezovalec Mrkonjič Slobodan, ki je opisal takratne razmere in dogodke, ki so danes posledično prispevale k vzroku za odkritje spominskega obeležja. V nadaljevanju sem, kot predsednik OZVVS Velenje opisal pomen in namen za odkritja spominskega obeležja. Z praporji in eno minutnim molkom smo počastili spomin na tiste, ki jih ni več med nami, saj so padli v osamosvojitveni vojni za SLO v letu 1991. Tehnični direktor Premogovnika mag. Makovšek Bogdan je v imenu Uprave in zaposlenih premogovnika izrazil zahvalo in ponos nad takratnimi odločitvami odgovornih Premogovnika Lignita Velenje in dogodkih ter ponos nad odprtjem spominskega obeležja.

Sledila je slovesna otvoritev spominskega obeležja, ki je bilo pokrito s Slovensko zastavo. Obeležje smo odkrili, preds. OZVVS Velenje Hriberšek Zdenko, član uprave PV mag. Makovšek Bogdan ter takratni vodja obrambnih priprav na Rudniku Lignita Velenje Stropnik Karli. Stropnik Karli, ki je takrat vodil akcijo »hrambe koruze, da ne bo mokra«, je v sebi posebnem slogu opisal takratne dogodke v živo in s tem dodal tudi svoj doprinos k uspešnemu razvoju dogodka ob otvoritvi spominskega obeležja.

Ob dogodku so prisostvovali tudi praporji OZVVS Velenje, PVDS za Celjsko območje in prapor Premogovnika Velenje.

Zahvaljujem se vsem, predvsem pa Tadeji Jegrišnik iz PV,  za pomoč pri organizaciji in izvedbi odkritja spominskega obeležja.

Zdenko Hriberšek,
predsednik OZVVS Velenje

0.0
Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: STROKOVNA EKSKURZIJA OZSČ VELENJE ZA LETO 2023 Vabljeni na vseslovensko veteransko srečanje, VISTA Velenje Prevzem spominskega odlikovanja ob 30 letnici vojne za Slovenijo Zapisnik volilne konference OZVVS Velenje, 2023 Vabljeni na Volilno konferenco OZVVS Velenje, 2023 Odkritje tetraedra in proslava v Šmartnem ob Paki Vabilo na 31. srečanje nosilcev spominskega znaka "Golte 91" in pripadnikov 151. helikopte Članice in člani OZVVS Velenje vabljeni na redni letni zbor Podelitev članskih izkaznic novim članom O ZVVS Velenje in plaket Nagovor predsednika OZVVS Velenje, 2021
spominsko obeležje

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

logo_ozvvsv
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje
Kopališka c. 3, Velenje
041 635 006
MOVelenje
Program dela OZVVS Velenje v letu 2023 delno financirata Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
Foto galerija

Foto galerija

Vstopi
Video galerija

Video galerija

Vstopi
ČLAN
Včlani se v OZVVS Velenje

Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!