Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Novice in obvestila Tekoče novice in objave dogodkov - OZVVS Velenje

Pobuda veteranov vojne za Slovenijo – izjava za javnost

0 Komentarji
876
08 apr 2019

SPOROČILO ZA JAVNOST

Delegati in drugi udeleženci glavnega zbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo v Hrastniku smo ob koncu zasedanja sprejeli posebno izjavo za javnost, v kateri   vnovič izpostavljamo in javno opozarjamo na  vse  pogosteješe pojave fašizma, neonacizma, rasne nestrpnosti, sovražnega govora in ksenofobije.Naša zaskrbljenost ob tem je toliko večja zarad dejstva, da novodobni neofašizem danes sploh ni samo težava sosednje Italije, pač pa celotne Evrope. Zveza veteranov vojne za Slovenijo kot nevladna veteranska in domoljubna organizacija civilne družbe, ki šteje preko 24-tisoč članov, vse te pojave odločno obsoja, saj se zavzemamo za strpnost, resnicoljubnost,sožitje in sodelovanje med narodi in državami ter za demokratični dialog o vseh odprtih vprašanjih in problemih sodobne družbe v zaostrenih mednarodnih razmerah. Pri tem pa posebej terjamo dosledno spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ki morajo veljati v sleherni demokratični državi in družbi. Zasrkbljeni smo tudi zaradi  vse  pogostejših primerov  grobega potvarjanja zgodovine in zanikanja antifašistinih temeljev, na katerih je zgrajena sodobna Evropa. 

Zato je glavni zbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo v Hrastniku sprejel naslednjo izjavo za javnost:

» Veterani vojne za Slovenijo, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo, najostreje obsojamo fašistoidne izjave najvišjih politikov sosednje Italije ter predsednika evropskega parlamenta. Tistega parlamenta, v katerem sedijo tudi naši evro poslanci in  velikokrat ne odreagirajo na vse pogostejše primere novodobnega fašizma in odkritega zanikanja antifašizma. Veterani vojne za Slovenijo podpiramo stališča našega državnega vodstva, da to ni bilo prvič, da smo  z italijanske državne ravni slišali zgodovinske ocene in politična stališča, ki med Slovenci vzbujajo ogorčenje in zaskrbljenost. Zato toliko bolj zaskrbljeni opozarjamo, da se tudi po naši oceni na slabše spreminja evropski kontekst sožitja in enotnosti, v katerem postajajo take ocene in stališča še posebej skrb vzbujajoči. In v zaostrenih mednarodnih razmerah, kakršnim smo priče, zelo nevarni.Zato se odločno pridružujemo antifašističnim silam, saj rasitična in ksenofobna gibanja, ki so v neverjetnem vzponu, ne pomenijo nič dobrega in v končni fazi ogrožajo celo parlamentarno demokracijo.

Veterani vojne za Slovenijo obžalujemo nedolžne žrtve vseh vojn,  hkrati pa zelo  jasno in odločno zavračamo ponarejanje zgodovinskih dejstev. Ob tem pa nekoliko razočarani ne razumemo  neodločnega odziva nekaterih naših  političnih strank, njihovih voditeljev  in  dela slovenskih evroposlancev na pojave odkritega prevrednotenja zgodovine, ki služi tudi novemu razraščanju nacifašizma. Pričakujemo, da bo takšne in podobne neodločnosti  vse manj in da bo evropski duh svobode in demokracije preveval vse ustanove  EU in s tem tudi države članice. Za kaj takega pa potrebujemo odločnost in pokončno držo vseh, ki smo jim  zaupali vodenje nacionalnih držav in evropskih institucij. Fašizem in nacizem v Evropi sta dejstvo, oba pa sta imela za cilj uničenje slovenskega naroda. In ravno zaradi tega  veterani vojne za Slovenijo, ki smo pred 28-timi leti stopili v bran mladi demokratični državi Sloveniji in skupaj s takratno Milico in drugimi strukturami obranili njeno neodvisnost,  opozarjamo, da se je treba vsemu temu odločno upreti in storiti vse, da se preneha s potvarjanjem zgodovine in da se naredi konec zgodovinskemu revizionizmu. Veterani vojne za Slovenijo  namreč ne moremo mimo obsodbe enostranske, neobjektivne in tudi selektivne interpretacije zgodovinskih dejstev. Vsi ti pojavi v Evropi v 21. stoletju  v naši neposredni soseščini, na naših mejah na zahodu, vzhodu in jugu, so povsem nesprejemljivi in vredni vse obsodbe, saj so v popolnem nasprotju z vrednotami,na katerih je zgrajena in zasnovana  moderna združena Evropa«.

V Hrastniku, 6. aprila 2019

ZVEZ VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO
Ladislav LIPIČ, predsednik

ZVEZA VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO
Rojčeva 1, 1000 LJUBLJANA

0.0
Zadnja posodobitev: ponedeljek 08 april 2019 14:11
Sorodne Novice: RAZSTAVA - VOJNA ZA SLOVENIJO 1991 Pogled vojnih veteranov 91 na trenutne razmere v Republiki Sloveniji 17. maj - Dan veteranov vojne 1991 Prevzem spominskega odlikovanja ob 30 letnici vojne za Slovenijo Izjava-protest VSO za muzej osamosvojitve Izjava predsednika Ladislava Lipiča Izjava ZVVS in ZPVD Sever Vseslovensko srečanje veteranov vojne za Slovenijo 91 Vabljeni na vseslovensko srečanje veteranov vojne za Slovenijo 91 Redni letni zbor članov in članic Združenja veteranov in veterank Območnega združenja veteranov vojn
pobuda

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

logo_ozvvsv
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje
Kopališka c. 3, Velenje
041 635 006
MOVelenje
Program dela OZVVS Velenje v letu 2023 delno financirata Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
Foto galerija

Foto galerija

Vstopi
Video galerija

Video galerija

Vstopi
ČLAN
Včlani se v OZVVS Velenje

Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!