Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Novice in obvestila Tekoče novice in objave dogodkov - OZVVS Velenje

Osrednja proslava ob 70-letnici konca 2. svet. vojne v Topolšici

0 Komentarji
10980
13 maj 2015

 V organizaciji Krajevne skupnosti Topolšica, Občine Šoštanj, Mestne občine Velenje, ZZB NOB Velenje in Festivala ter Muzeja Velenje so slovesnost pričeli s promenadnim koncertom Pihalnega orkestra Zarja Šoštanj.

V spremstvu predsednice Krajevne skupnosti Topolšica Petre Lipičnik, podpredsednice DZ RS Andreje Katič in županov Občine Šoštanj ter MO Velenje Darka Meniha in Bojana Kontiča je nato na prireditveni prostor prispel predsednik RS Borut Pahor, ki ga je spremljala vodja kabineta dr. Alja Brglez.

DSCN5876

Po Zdravljici je Mojca Ževart, direktorica Muzeja Velenje, odprla prenovljeno spominsko sobo, ki je posvečena podpisu kapitulacije v Topolšici. Zbrane je v nadaljevanju nagovoril domači župan Darko Menih, ki je poudaril, da si Topolšica zasluži, da bi bila ta proslava državna proslava in izpostavil, kako ponosni smo v občini Šoštanj, da se je vabilu odzval predsednik Borut Pahor. Župan je v nadaljevanju še povedal: »Ko se spominjamo konca druge svetovne vojne, smo hvaležni vsem, ki so pomagali premagati takratno zlo, vendar še danes, po 70 letih, stojimo na dveh bregovih, ne znamo se pogovoriti in pozabiti na različne poglede na narodnoosvobodilno borbo. Bil bi že skrajni čas, da krenemo po poti strpnosti in tako sooblikujemo boljši jutri za generacije, ki prihajajo. Lahko vidimo nekoliko simbolike v dejstvu, da je 9. maj tudi dan Evrope, združenje, ki je nastalo med drugim tudi zato, da bi narodi, ki so bili nekoč vpleteni v spopad, sodelovali in se spoštovali. Razmišljajmo pozitivno, tako bomo počasi spremenili svet okoli nas.« Menih se je ob koncu zahvalil vsem organizatorjem za pripravo slovesnosti ter svojim sokrajanom čestital za praznik.

DSCN5883

Bojan Kontič je kot župan MO Velenje in predsednik ZZB NOB Velenje med drugim dejal, da brez enotnosti Slovencev med drugo svetovno vojno ne bi bilo dogodkov leta 1991, kot so bili, zato je potrebno vrednote tistega časa ceniti tudi v prihodnje.

Slavnostni govornik Borut Pahor pa je v svojem nagovoru predvsem poudaril, da je dolžnost sedanje generacije, da vsa nesoglasja, ki izhajajo iz časa druge svetovne vojne, razreši sedaj, saj moramo naše otroke rešiti tega bremena. Predsednik Pahor je tudi dejal, kako ponosni moramo biti na Topolšico, saj je prav Topolšica eden izmed petih krajev v Evropi, kjer je Nemčija podpisala brezpogojno kapitulacijo.

Ob koncu svečanega dela so položili vence k spomeniku žrtvam fašizma v Topolšici. Prvi venec je položil Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, drugega so položili oba župana in predsednica KS Topolšica – Darko Menih, Bojan Kontič ter Petra Lipičnik, tretjega pa predstavniki veteranskih organizacij: Leon Stropnik, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, Zdenko Hriberšek, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Velenje, Branko Sevčnikar, ZB za vrednote NOB, Damijan Ločičnik, podpredsednik policijskega veteranskega društva Sever za celjsko območje, odbora Velenje.

Za kulturni program na prireditvi so poskrbeli izjemni domači kulturni ustvarjalci: MePZ Svoboda Šoštanj, Pihalni orkester Zarja Šoštanj, MPZ Ravne in Harmonikarski orkester Roberta Goličnika. Občina Šoštanj je poskrbela za golaž za vse obiskovalce, ob kresu pa je veselica z ansamblom Stil trajala še dolgo v noč. 

0.0
Zadnja posodobitev: sreda 13 maj 2015 06:52
Sorodne Novice: 17. maj - Dan veteranov vojne 1991 Prevzem spominskega odlikovanja ob 30 letnici vojne za Slovenijo Vseslovensko srečanje veteranov vojne za Slovenijo 91 Vabljeni na vseslovensko srečanje veteranov vojne za Slovenijo 91 Odkritje tetraedra in proslava v Šmartnem ob Paki Vseslovensko srečanje veteranov vojne za Slovenijo v Velenju Glavni zbor Zveze veteranov vojne za Slovenijo 2021 Vseslovensko srečanje veteranov vojne za Slovenijo in častnikov ob 30.letnici samostojnosti Ob Dnevu državnosti bo pri Lipi samostojnosti osrednja občinska slovesnost Osrednja občinska slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti 2019
proslava

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

logo_ozvvsv
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje
Kopališka c. 3, Velenje
041 635 006
MOVelenje
Program dela OZVVS Velenje v letu 2023 delno financirata Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
Foto galerija

Foto galerija

Vstopi
Video galerija

Video galerija

Vstopi
ČLAN
Včlani se v OZVVS Velenje

Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!