Hitri kontakt

OZVVS Velenje
Kopališka cesta 3, 3320 Velenje
+386 (0)3 587 09 71
+386 (0)3 587 09 71
info@ozvvs-velenje.si

ZVVS

Zveza veteranov vojne za Slovenijo - ZVVS je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo....
VSTOPI

Novice in obvestila Tekoče novice in objave dogodkov - OZVVS Velenje

Odkritje tetraedra in proslava v Šmartnem ob Paki

0 Komentarji
564
26 jun 2022

Govor majorja Alojza Hudarina, častnega predsednika Obm ZVVS Velenje ob otovoritvi tetraedra, simbola osamosvojitvene vojne za Slovenijo 91, v Šmartnem ob Paki, 25. 6. 2022

Spoštovani,

Dan državnosti obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

Vsa minula leta smo ta praznik, ki je praznik vseh državljank in državljanov naše domovine, dostojno in ponosno praznovali. Plapolali so naši prapori in plapolale so naše zastave, ki so simbolno sklenile zgodovinski lok uporništva slovenskega naroda. Opominjale so nas, da brez zmage generala Maistra in njegovih borcev slovensko ozemlje danes ne bi bilo takšno, kot je in da bi manj ljudi govorilo slovenski jezik. In opominjale so nas na boj slovenskih partizanov v drugi svetovni vojni, na številna izgubljena življenja ter na to, da je bila sestavni del zmagovite proti hitlerjevske koalicije. In opominjale so nas na našo vlogo v vojni za Slovenijo, v kateri smo imeli priložnost in čast sodelovati!
Pri ustvarjanju države smo veterani vojne za Slovenijo brez vprašanj, brez delitev in brez preračunljivosti aktivno sodelovali ter obranili slovenski narod in tako omogočili nastanek samostojne države. Vse to nas je vzpodbudilo, da smo skupaj z vojnimi veterani Združenja policijskih veteranskih društev Sever in ostalimi veteranskimi ter domoljubnimi organizacijami in državljani gradili zavest in pripadnost naši državi.

Danes, po 31 letih od zgodovinskega dne, se tudi v Šmartnem ob Paki pridružujemo ostalim krajem in občinam v Sloveniji, ki v trajen spomin in opomin postavljamo tetraeder, protitankovsko betonsko oviro, ki je simbol osamosvojitvene vojne 91 za samostojno in neodvisno Slovenijo.
V času osamosvojitvene vojne so bile na območju občine Šmartno ob Paki kot oborožene strukture organizirane: vod TO Šmartno ob Paki ter enote Narodne zaščite krajevnih skupnosti Šmartno ob Paki in Gorenje. Vod TO je izvajal nalogo blokade ceste v Letušu, enote NZ pa so opravljale izvidniško dejavnost ter varovanje vodohramov pitne vode. Veliko občanov zdajšnje občine pa je bilo  razporejeno v enotah 89. območnega štaba TO Velenje, predvsem v Jurišnem odredu, Protidesantni četi in Enoti za posebne namene (EPN Sleme). Tako so sodelovali tudi pri zavzetju karavle Savinjski partizan v Logarski dolini in mejnega prehoda Pavličevo sedlo.
Sodelovali so tudi pri predaji in varovanju helikopterja Gazela na Golteh, ki sta ga upravljala pribegla pilot stotnik Jože Kalan in kopilot Bogomir Šuster. Dan prileta na Golte je tudi dan 151. helikopterske eskadrile SV.

In ne nazadnje tudi vloga 891. Odreda TO za posebne namene in pripadnikov TO iz Šmartnega ob Paki v enoti, ki je v vojni za samostojno Slovenijo sodeloval pri zavarovanju letališča Slovenj Gradec proti napovedanemu helio desantu in še isti dan po premiku v Dravograd, v sodelovanju s poveljstvom in koroškimi borci TO sodeloval pri zavarovanju blokade, pogajanjih o predaji in kasnejšem močnem končnem bojnem spopadu z motorizirano kolono JLA do predaje.  

Ne smemo pozabiti tudi na pomembno vlogo, ki so jo imeli častniki in poveljniki enot  na vseh nivojih poveljevanja, saj so z odločitvami in povelji prevzemali veliko, tudi osebno, odgovornost za izvršitev ukazov in hkrati tudi skrb za življenja soborcev.
Zagotovo pa gre zahvala tudi vsem občankam in občanom občine Šmartno ob Paki, ki so v tistih dneh, kakorkoli pripomogli za dosego našega skupnega cilja - samostojno Slovenijo.

Hvala za podporo in razumevanje vodstvu občine Šmartno ob Paki z županom Jankom Kopušarjem na čelu, svetnikom in vsem veteranskim in domoljubnim organizacijam ter krajanom, da so podprli iniciativo in prispevali, da danes svečano praznujemo Dan državnosti tudi s trajno postavitvijo tetraedra.

Major Alojz Hudarin,
častni predsednik Obm ZVVS Velenje,
v vojni za osamosvojitev Slovenije poveljnik 891. Odreda TO za posebne namene, ki je sodelovala s koroškimi enotami v blokadi, pogajanjih in končnem vojnem spopadu z motorizirano kolono JLA do predaje.

Šmartno ob Paki, 24. 6. 2022

Ogled fotogalerije

0.0
Zadnja posodobitev: petek 01 julij 2022 09:02
Sorodne Novice: Proslave ob Dnevu državnosti v Velenju in Šmartnem ob Paki Odkritje spominskega obeležja 91 na Slemenu Vabilo na odkritje spominskega obeležja na Slemenu Slovesnost ob dnevu spomina na mrtve in proslava ob dnevu reformacije Proslava ob 50 letnici od ustanovitve TO Republike Slovenije Proslava ob Dnevu državnosti Osrednja proslava ob 70-letnici konca 2. svet. vojne v Topolšici Slovesnost pri Hiši mladih v Šmartnem ob Paki Odkritje spominskega obeležja na Premogovniku Velenje Odkritje spominskega obeležja na PP Velenje
proslava tetraeder

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

logo_ozvvsv
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje
Kopališka c. 3, Velenje
041 635 006
MOVelenje
Program dela OZVVS Velenje v letu 2023 delno financirata Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
Foto galerija

Foto galerija

Vstopi
Video galerija

Video galerija

Vstopi
ČLAN
Včlani se v OZVVS Velenje

Želite postati naša članica ali naš član? Veseli bomo, če boste pristopili v naše vrste!